Het is de globale aandelenmarkten goed afgegaan dit jaar, in totaal groeiden ze met 17 biljoen dollar. Begin dit jaar werden de aandelenmarkten gewaardeerd op 70 biljoen dollar, maar zijn nu ondertussen de 85 biljoen dollar gepasseerd. Was het niet voor de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China, lag dat cijfer ongetwijfeld hoger. 

De Deutsche Bank heeft een grove berekening gemaakt van de waarde die werd gecreëerd in 2019, ruw geschat zijn de globale aandelenmarkten met 17 biljoen dollar in waarde gestegen. Van 70 biljoen dollar begin dit jaar naar 87 biljoen dollar op dit eigenste moment.

Aandelenmarkten werden dit jaar geholpen door verschillende centrale banken die hun monetair beleid hebben versoepeld. Zoals de Federal Reserve bijvoorbeeld, door hun ‘dovish’ houding kregen de markten een extra duwtje in de rug. Net zoals de Europese Centrale Bank die de negatieve rentes nog meer naar beneden bijstelde.

Er werd ook meer duidelijk inzake de wereldhandel en het verhaal omtrent de brexit. Het wegnemen van, of het verminderen van de twijfel en onzekerheden hieromtrent, heeft beleggers ook meer vertrouwen gegeven waardoor het beurssentiment kon stijgen.

Amerikaanse markten

Vooral de situatie over de ‘phase one deal’ heeft ervoor gezorgd dat beleggers opgelucht adem konden halen. En de herverkiezing van premier Boris Johnson nam de twijfel weg over de brexit, die gaat er nu zeker van komen. Was het niet voor deze belangrijke geopolitieke gebeurtenissen, dan hadden de aandelenmarkten waarschijnlijk nog beter gepresteerd.

Het zijn vooral de Amerikaanse beurzen die een grote bijdrage hebben aan de stijging van de globale aandelenmarkten. De Standard & Poors 500, Dow Jones Industrial en de Russell 2000 zijn dit jaar elk meer dan 20 procent gestegen. Apple heeft er bijvoorbeeld een stijging opzitten van 80 procent en Facebook 57 procent.

Bronnen: CNBC

Foto: Quoteinspector.com – Flickr – CC BY 2.0