Twee bestuursleden van de Amerikaanse centrale bank hebben mogelijks wat duidelijkheid gebracht omtrent het standpunt rond de hoge inflatie. Gouverneur Lael Brainard en Fed-voorzitter in San Francisco Mary Daly zien hogere rentes en een agressieve aanpak om de situatie onder controle krijgen. Deze uitspraken deden de markten gisteren schrikken.

De Amerikaanse aandelenmarkten begonnen de handelsdag relatief neutraal gisteren maar doken al vrij snel in het rood. Beleggers en investeerders kregen de schrik te pakken nadat enkele bestuursleden van de Federal Reserve uitspraken hadden gedaan omtrent de inflatie en het monetaire beleid. De S&P 500 daalde met 1,26 procent, de Dow Jones met 0,80 procent.

Beleggers werden wat angstig toen Fed-gouverneur Lael Brainard en voorzitter van de Federal Reserve in San Francisco Mary Daly zeiden dat, gezien de ontwikkelingen omtrent de stijgende inflatie, de centrale bank agressiever en meer ‘hawkish’ moet handelen.

It is of paramount importance to get inflation down. The Federal Open Market Committee, which sets interest rates, will continue tightening monetary policy methodically through a series of interest rate increases and by starting to reduce the balance sheet at a rapid pace as soon as our May meeting.

Verhogen zonder recessie

Daly zei ook dat, een inflatie die op zijn hoogste niveau van de afgelopen 40 jaar noteert, even schadelijk is als een arbeidsmarkt met weinig jobs en veel werkzoekenden. Een methode om deze situatie het hoofd te bieden, is het blijven verhogen van de rentes zonder een recessie te veroorzaken. Een moeilijk operatie maar volgens Daly is dit een zeer haalbare kaart.

Wat pas echt schrikwekkend is, is dat deze twee bestuursleden zich eerder klasseren als ‘dovish’ leden van de Federal Reserve. Met andere woorden, eigenlijk zijn ze eerder voorstander om de rentes laag te houden en voorzichtig te handelen.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Pedrik – FlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>