financiële markten We leven in interessante tijden, vooral op de financiële markten. Dit is duidelijk te zien aan enkele gebeurtenissen die logischerwijs niet zouden plaatsvinden in een normale monetaire omgeving. Bepaalde gebeurtenissen duren langer of komen steeds meer voor dan vroeger het geval was. De monetaire interventies van de centrale banken hebben het financiële systeem ontwricht. Dit zijn daar enkele voorbeelden. Negatieve swap spread De negatieve swap pread is een belangrijk onderwerp geworden op de financiële markten de laatste weken. Een negatieve swap wil zeggen dat de rentevoeten voor swaps onder de rentevoet van de U.S. Treasury ligt. Dit zou normaal gezien nooit mogen voorvallen aangezien U.S. Treasuries de benchmark zijn voor risicoloze beleggingen. Dit wil dus zeggen dat beleggers nu minder moeten betalen om zaken te doen met banken en bedrijven dan met de Amerikaanse overheid.

Negatieve swap spread

Bedrijfsobligaties onder nul Analisten bij Goldman Sachs merkten de afgelopen weken op dat bij een aantal grote banken de voorraad bedrijfsobligaties negatief geworden is. Dit is de eerste keer sinds de Federal Reserve deze gegevens bijhoudt. Dit wil zeggen dat grote banken short zitten op bedrijfsobligaties met een looptijd van meer dan 12 maanden. Nieuwe en strengere regels voor de banken zouden de oorzaak zijn van dit fenomeen. Anderzijds zorgde de lage rentevoeten van de laatste jaren ervoor dat bedrijfsobligaties heel populair geworden zijn. Dat de voorraad bedrijfsobligaties nu negatief is bij de grote banken signaleert ook een gebrek aan liquiditeit.

Voorraad bedrijfsobligaties

Marktbewegingen die normaal gezien niet gebeuren Er vinden steeds meer marktbewegingen plaats die historisch gezien maar zelden voorkomen. Het aantal activa waarbij een marktbeweging meer dan vier standaarddeviaties van het historisch gemiddelde ligt, stijgt enorm. Zulke bewegingen komen normaal gezien maar één keer om de 62 jaar voor. Oktober 2014 is zo’n voorbeeld. De tienjarige Amerikaanse overheidsrente daalde die dag met 33 basispunten, een standaarddeviatie van zeven. Dit gebeurt normaal gezien maar één keer om de 1,6 miljard jaar.

Vreemde marktbewegingen

Volatiliteit van de volatiliteit stijgt Oktober 2008, de val van Lehman Brothers. De hele wereld stond stil. De volatiliteit van de volatiliteitindex, de VIX, steeg die maand naar een ongeziene hoogten van 134,87 punten. Augustus 2015, de aandelenmarkt zakte 5,3%. De wereld draait gewoon verder maar de volatiliteit van de VIX stijgt tot 168,75. Dat is meer dan tijdens de paniek van de financiële crisis.

Volatiliteit VIX

>> Ontdek de grote kansen binnen de goudsector <<