De Amerikaanse economie draait op dit moment op volle toeren en dat heeft ook effect gehad op de Amerikaanse burgers. De meeste Amerikanen vielen tijdens de financiële crisis in een diep gat. Met name door de zogenoemde ‘subprime hypotheken’ gingen mensen werkelijk door het stof. Gelukkig ligt die tijd inmiddels achter ons.

Het bedrijfsleven heeft de afgelopen jaren flink geprofiteerd van het herstel van de Amerikaanse economie. Het consumentenvertrouwen is flink gestegen en dit toegenomen vertrouwen heeft er voor weten te zorgen dat de Amerikanen weer sneller uitgaven durven te doen.

Ondanks het feit dat het algemene plaatje de afgelopen jaren dus flink is verbeterd, zijn er duidelijke verschillen waarneembaar. De Amerikaanse consumenten zijn namelijk op een hele andere manier hun dollars gaan uitgeven. De technische ontwikkelingen hebben er voor weten te zorgen dat een groot gedeelte van de koophandelingen op dit moment via het web worden verricht.

Amazon profiteert flink van de Amerikaanse consumentenuitgaven

amerikaanse-consumentenuitgaven

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van StockTwits, is te zien dat Amazon in het bijzonder flink heeft geprofiteerd van het herstel van de Amerikaanse economie. De prijs van het aandeel Amazon is bijna net zo hard gestegen als de totale stijging bij de detailhandelsverkopen.

Voor Wal-Mart en Macy’s ziet dit plaatje er een stuk beroerder uit. Beide retailers hebben de afgelopen jaren niet kunnen profiteren. Per saldo hebben ze zelfs terrein moeten inleveren. En dat is wel opmerkelijk te noemen.