Nog niet zolang geleden zou Apple als eerste bedrijf $1 biljoen waard zijn. Na een slechte start in 2016 staat de beurskoers echter al 25% lager dan de top van 22 mei vorig jaar. Wat is er aan de hand met deze technologiereus uit Cupertino? Ruim een half jaar geleden had Apple een waardering van $740 miljard. Maar in alle stilte gleed de beurskoers af en bedraagt de marktkapitalisatie nog ‘slechts’ $568 miljard. Hiermee presteert de technologiegigant veel slechter dan de S&P 500. Op zich is dit opmerkelijk aangezien de winstcijfers van de S&P 500 in 2015 daalde terwijl de resultaten van Apple vorig jaar fors omhoog gingen. Nadat de markt in 2014 sceptisch werd over het bedrijf was 2015 het jaar van de terugkeer door de grote poort. Toch beloonden beleggers Apple hier niet voor.
Aandelen Apple terug op interessant niveau voor de lange termijn
De wet van de grote cijfers lijkt duidelijk geen vat te hebben op de producent van de iPhone. Met een koers-winstverhouding van 11 kan je de waardering ook moeilijk duur noemen. Waarom doen beleggers dan zo moeilijk? Beleggers hebben schrik dat Apple geen nieuwe iPhone zal vinden. Operationele resultaten van de iPhone waren vorig jaar verbijsterend. Apple realiseerde een stijging met 52% tot $155 miljard. De iPhone maakt 66% van de totale verkoop uit. De iPhone was zelfs het enige product dat een hogere omzet komt boeken.
En daar wringt nu juist het schoentje. Apple overtrof de hooggespannen verwachtingen met een minimum aan investeringen. Beleggers vrezen dat toekomstige producten het tegenovergestelde scenario vereisen: grote investeringen voor mogelijk kleine opbrengsten. Het bedrijf uit Cupertino heeft de gewoonte om hooggespannen verwachtingen alsnog te overtreffen. Maar nu dalen de verwachtingen tot een vriespunt omdat ze vrezen dat Apple zal uitschuiven over het volgende product. Met meer dan $206 miljard cash op de balans dat gemiddeld 1,4% opbrengt, ligt de druk ook hoog om iets te doen met al dat geld. Het is echter de vraag of een overname (van Tesla bijvoorbeeld) voldoende kan opbrengen. Het positieve is dat de kans reëel is dat Apple de laaggespannen verwachten met gemak kan overtreffen.
<< Beleggen in de juiste aandelen leer je met de BeursBijbel >>