De meeste grondstoffen zijn tijdens de afgelopen maanden geconfronteerd met aanzienlijke prijsstijgingen. Als gevolg van de grote inhaalvraag is er zelfs een tekort aan grondstoffen ontstaan. De prijs van timmerhout wist uiteindelijk in een jaar tijd met meer dan 500% te stijgen. Er lijkt nu echter een definitief einde gekomen te zijn aan de prijsstijging bij deze belangrijke grondstof.

Tijdens de coronacrisis zaten veel bedrijven op slot. Door de overheidsmaatregelen was het daardoor in de meeste landen niet mogelijk om de volledige productiecapaciteit te benutten. Dat was destijds nog niet direct een probleem, aangezien de vraag naar producten ook aanzienlijk daalde. Inmiddels is de rook van de coronacrisis opgetrokken en is er een gigantische vraag ontstaan naar producten. In het bijzonder is dit bij grondstoffen het geval.

De prijs voor timmerhout kan verder dalen

Door deze gigantische (inhaal)vraag maken de grondstofbedrijven op dit moment overuren. Dit is echter niet voldoende om te voldoen aan de enorme vraag die er is. Uiteraard wist de scheve verhouding tussen vraag en aanbod te leiden tot prijsstijgingen. De prijs voor timmerhout wist zelfs in een jaar tijd te stijgen met 500%.

Volgens de analisten van Nautilus Investment Research is de kans groot dat de prijs voor timmerhout inmiddels een hoogtepunt bereikt heeft. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat er sterke overeenkomsten zijn met eerdere jaren. Met het jaar 2004 is er zelfs sprake van een correlatie van 92%.

Mocht het verleden zich opnieuw gaan herhalen, dan moeten beleggers rekening houden met een verdere prijsdaling bij het timmerhout. Dit onderzoek voorspelt immers rond oktober 2021 een prijs van rond de $ 1.000. En dat zien maar weinig analisten op dit moment aankomen.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>