De beurzen hebben er een fantastische beursmaand opzitten. Tijdens de afgelopen maand wisten de meeste indices flink in waarde te stijgen. De Amerikaanse indices bewegen zelfs weer rond hun oude records. En dat hadden maar weinig analisten een paar maanden geleden zien aankomen. Ondanks de stijgende beweging, is er nog geen sprake van een euforische stemming.

De beursstijging die we in juni hebben gezien is voor een groot deel te danken aan de centrale banken. Zo lieten de Europese en de Amerikaanse centrale bank weten er alles aan te zullen doen om de economische groei intact te houden. En hiermee werd door de centrale bankiers Draghi en Powell, bewust of onbewust, gehint op verdere stimuleringsmaatregelen. En dat beleggers hier blij mee zijn is niet verwonderlijk, want juist door die stimuleringsmaatregelen zijn de beurzen tijdens de afgelopen jaren zo hard gestegen.

We hoeven nog niet te vrezen voor een euforische stemming

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Topdown Charts, is te zien dat er op dit moment nog geen sprake is van een euforische stemming. De zogenoemde ‘Euphoriameter’ is nog ver verwijderd van de stand die in de zomer van 2018 bereikt werd. Ook de stand van de zomer van 2015 is nog ver verwijderd van de huidige notering.

En dat kan juist enorm goed nieuws betekenen voor de aandelenmarkten. In het verleden wisten de beurzen namelijk vaak een stevige top neer te zetten op de momenten dat er een extreem euforische stemming bereikt werd. En daar is op dit moment nog geen sprake van.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>