De Amerikaanse economie werd net als de meeste andere economieën tijdens het afgelopen jaar geconfronteerd met een historische krimp. De coronacrisis wist grote schade aan te richten aan de Amerikaanse arbeidsmarkt. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en ziet het plaatje er nog steeds niet rooskleurig uit.

In de VS is er sprake van een zogenoemde ‘flexibele arbeidsmarkt’. In dat geval kunnen bedrijven in tijden van een recessie redelijk gemakkelijk van het personeel afkomen. Volgens sommige economen heeft dit vorig jaar geleid tot een hoge ‘tijdelijke’ werkloosheid. Die banen zouden gemakkelijk weer kunnen terugkeren op het moment dat de coronamaatregelen opgeheven worden.

Huidige situatie is zorgwekkender dan tijdens de financiële crisis

Toch beginnen steeds meer economen te waarschuwen voor de situatie binnen de Amerikaanse arbeidssector. Als gevolg van de coronacrisis zijn tal van bedrijven failliet gegaan. En in dat geval transformeert de ‘tijdelijke’ werkloosheid naar ‘permanente’ werkloosheid.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, is te zien dat op dit moment nog meer dan 18 miljoen Amerikanen gebruikmaken van een werkloosheidsuitkering. En dat aantal ligt 30% boven het niveau dat tijdens het slechtste gedeelte van de financiële crisis bereikt werd. Voorlopig lijken beleggers zich daar weinig zorgen over te maken.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>