Een sterke uitspraak van Nobelprijswinnaar economie Richard Thaler. Hij beweert dat er geen signalen zijn die duiden op een recessie in de Verenigde Staten van Amerika. Hij gaat akkoord met de stelling dat de Amerikaanse economie twee kwartalen op rij lichtjes aan het krimpen is. Maar het een recessie noemen, vindt hij ‘funny’. 

We mogen gerust zijn, als we Nobelprijswinnaar economie Richard Thaler mogen geloven. De Amerikaanse economie bevindt zich volgens hem helemaal niet in een recessie. Er is enkel sprake van twee mindere kwartalen met daarenboven een sterke arbeidsmarkt. Het lijkt eerder op een sterke economie dan een recessie.

I don’t see anything that resembles a recession. We have record low unemployment, record high vacancies. That looks like a strong economy.

De huidige situatie komt niet in de buurt van eerdere recessie die er zijn geweest. De Amerikaanse economie groeit een beetje, maar minder snel dan de inflatie stijgt. Daardoor is er sprake van een kleine economische krimp, een geheel onschuldige situatie.

The economy is growing, it’s just growing slightly less fast than prices. And that means real GDP fell a little bit, but I think it’s just funny to call that a recession. It’s not like any recession we’ve seen in my rather long lifetime.

Recessie en inflatie

Het Amerikaanse bbp daalde in het tweede kwartaal met 0,9 procent op jaarbasis, na een daling van 1,6 procent in het eerste kwartaal. Twee opeenvolgende dalingen van de bbp-groei voldoen aan de traditionele definitie van een recessie. Officieel meldt het National Bureau of Economic Research recessies maar zal waarschijnlijk de komende maanden geen melding maken.

Over de inflatie is hij ook duidelijk. Momenteel noteren de consumentenprijzen in de Verenigde Staten 8,5 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Een groot deel van deze oorzaak zijn tijdelijke fenomenen, zoals de oorlog in Oekraïne en de covid-situatie in China. Eens deze zaken verholpen geraken, koelt de inflatie automatisch af.

Bronnen: Jenni Reid – CNBC

Foto: Chris PotterFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>