ESG-beleggen – het beoordelen van bedrijven op basis van milieu-, sociale en bestuurlijke factoren – was een van de meest geciteerde termen tijdens earnings calls in de eerste helft van het jaar. Maar een dreigende recessie, dalende aandelenmarkten en de aanloop naar de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen hebben die duurzaamheidsinspanningen op een laag pitje gezet.
De snelle opleving van ESG-fondsen is nu volledig gestopt, volgens een analyse van Refinitiv. ESG-fondsen zagen in september hun grootste uitstroom van beleggersgeld sinds de recessie van maart 2020. Deze ESG-beleggingsfondsen zagen het beheerd vermogen eind 2021 een piek bereiken van meer dan $ 8,5 biljoen. Nu staan ze onder de $ 7 biljoen.
Tegenslagen langs alle kanten
De ESG-wereld wordt geteisterd door aanhoudende debatten over de verdiensten van duurzaam beleggen, de uitdaging om te bepalen wat telt als ESG-vriendelijk bedrijf en de evolutie van de wereldwijde regelgeving. Deze tegenwind, in combinatie met sombere economische vooruitzichten, heeft een weinig aantrekkelijke omgeving gecreëerd voor ESG-gerelateerde fondsen.
Amerikaanse politici aan beide zijden van het parlement en bedrijfsleiders hebben bedrijven ervan beschuldigd hun financiële overzichten te “greenwashen” om zichzelf milieuvriendelijker te doen lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Bedrijven als vermogensbeheerder DWS en Goldman Sachs zijn er onlangs van beschuldigd het ESG-label onterecht te gebruiken.
In mei noemde Elon Musk ESG op Twitter een nog een scam nadat Tesla was verwijderd uit een S&P ESG-index terwijl Exxon Mobil, dat een lange geschiedenis van milieuschade heeft, bleef. Dat komt omdat ESG-beoordelingsbureaus bedrijven beoordelen ten opzichte van andere bedrijven binnen hun sector. Olie- en gasbedrijven worden dus apart beoordeeld van autobedrijven.
De toekomst ziet er daarom niet bepaald goed uit. Amerikaanse bedrijven bereiden zich voor op de recessie door hun aanpak te heroverwegen, zo blijkt uit een nieuwe enquête van KPMG. Een derde van de CEO’s in de Verenigde Staten zei dat ze ESG-initiatieven al hebben gepauzeerd of heroverwogen, terwijl nog eens 59% zegt dat ze hun inspanningen binnenkort zullen heroverwegen.
Bron: Twitter
Foto: iStock