De voorbije weken heeft een relatief nieuwe cryptomunt de neus aan het venster gestoken: de ether. Op enkele weken tijd vervijfvoudigde de prijs en nam het handelsvolume met 15 keer toe. Vanwaar deze plotse interesse? De afgelopen jaren slorpte de bitcoin op het vlak van cryptomunten bij het grote publiek zowat alle aandacht naar zich toe. Tijdens die periode zijn er echter nieuwe initiatief opgestart om een betere versie van de bitcoin en de achterliggende technologie te maken. Eén daarvan wist zich de voorbije weken in de kijker te werken: de ether (en het Ethereum-platform).
Bewogen introductie
In juni 2014 werd ether (toen nog ethercoin genoemd) in de markt gezet via een openbare verkoop. Er werden 60,1 miljoen coins gecreëerd en voor $18 miljoen opgehaald zodat het hele project kon worden gefinancierd: goed voor een introductieprijs van zo’n $0,30. Tot en met de officiële lancering, eind juli 2015, noteerde de ethercoin op een soort grijze markt waar het kon worden verhandeld. De prijs schommelde heftig en tikte zelfs $4 aan. Toen de introductie van de echte munt, de ether (muntsymbool ETH) begin augustus 2015 plaatsvond en de coins konden worden ingewisseld (1 tegen 1), liep het één en ander fout. De koers viel terug tot $0,8 en de rest van het jaar noteerde de ETH iets boven de $1. De ether maakt deel uit van het ethereum-platform dat ontsproot uit het brein van de Russische-Canadees Vitalik Buterin. Midden januari 2016 ontwaakte de ETH uit zijn korte winterslaap en veerde het op tot $6. Daarna werd de munt getroffen door winstnemingen en viel het terug tot $4. Hierdoor heeft Ether gemeten naar marktkapitalisatie Ripple van de troon gestoten als tweede cryptomunt na bitcoin. ETH is goed voor $313 miljoen en Ripple $280 miljoen. Bitcoin steekt er wel met kop en schouders bovenuit met een marktkap van $6,4 miljard.
Interesse
De plotse interesse heeft alles te maken met de integratie van van het Ethereum-protocol door het fameuze R3-bankconsortium, en Microsoft Azure (cloudfiliaal van de softwaregroep). Er werden ook tests uitgevoerd en de deelnemende banken konden financiële transacties uitvoeren via een privaat blockchain-netwerk zonder tussenkomst van derde partijen. Groot nieuws dus. Wat maakt Ethereum nu zo speciaal? Welnu, het maakt gebruik van de blockchain-technologie met een programmeertaal er bovenop die de mogelijkheid biedt aan de gebruikers om applicaties op het platform te bouwen. Met gebruik van de ether kunnen transacties worden gedaan en deze gebeuren aan de hand van geprogrammeerde ‘slimme contracten’ . De oprichter Buterin wil met zijn Ethereum een revolutie ontkenen en aan de wieg staan van een gedecentraliseerd ‘web 3.0’. Een ambitie om u tegen te zetten.