De euro tuimelde op woensdag ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De munt noteert nu op haar laagste punt in 5 jaar. Beleggers maken zich steeds meer zorgen over de energievoorziening en een mogelijke recessie in de regio.
De euro dook voor het eerst sinds 2017 onder de $1,07. De dollar is de afgelopen weken gestegen door zijn safe haven aantrekkingskracht, omdat beleggers vrezen voor een groeivertraging of zelfs een recessie.
De marktbewegingen komen op een moment dat het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom heeft besloten de aardgasleveringen aan Polen en Bulgarije, twee leden van de Europese Unie, stop te zetten. De spanningen tussen het Westen en Moskou blijven oplopen na de invasie van Rusland in Oekraïne op 24 februari.
James von Moltke, CFO van Deutsche Bank, stelt:
De beslissing van Gazprom zal niet onmiddellijk een effect hebben op de economie, maar het blijft een risico voor de algemene vooruitzichten.
Aardgas
Het Internationaal Monetair Fonds voorspelde eerder deze maand dat de eurozone dit jaar met 2,8% zal groeien. Dit is meer dan 1 procentpunt lager dan een eerdere prognose die werd gemaakt voordat Rusland Oekraïne binnenviel.
Europa’s afhankelijkheid van Russische energie is duidelijk een wijdverbreid economisch punt van zorg. De Europese Unie heeft reeds besloten de invoer van Russisch steenkool stop te zetten en overweegt de invoer van aardolie te verbieden. Aardgas, de grondstof die de Europese Unie het meest uit Rusland importeert, is echter waar beleggers hun oog op laten vallen.
Volgens Ralph Hamers, CEO van UBS, zou een verbod op Russische olie niet zozeer een groot economisch risico vormen. Een verbod van Russisch gas zal echter een grotere uitdaging zijn. Grote delen van de industrieën in de regio zijn immers afhankelijk van gas als basisbrandstof om hun producten te maken.
Bron: CNBC
Foto: iStock