De euro daalt momenteel zo hard als je van een munt uit een ontwikkelde zone mag verwachten. De munt is zelfs op weg om zijn grootste daling in een kwartaal tegenover de dollar ooit te zien. En zoals veel analisten al voorspeld hadden, beweegt de euro steeds meer richting pariteit met de dollar. Analisten voorspelden dit tot voor kort nog gemiddeld voor eind 2016. Blijft de euro echter in het huidige tempo dalen, dan is het slechts een zaak van enkele weken of maanden in tegenstelling tot jaren.
Dalende munt goed voor Europa
Niet zo gek dus ook dat sommige analisten hun verwachtingen bijstellen. Zo schreven analisten van Deutsche Bank afgelopen week te verwachten dat de euro en dollar dit jaar pariteit bereiken en dat de euro in 2017 zelfs kan zakken naar 0,85 dollar. Een dalende munt zorgt voor een hoop zorgen en het klinkt niet als iets positiefs. In voorgaande jaren waarin de Europese munt daalde, was dat een symbool voor de angst van beleggers dat de eurozone uit elkaar zal vallen. Dit keer gaat de val van de euro echter gepaard met wat waarschijnlijk het sterkste economische momentum is dat Europa gezien heeft sinds de financiële crisis. De trade-weighted euro (de valuta afgezet tegen een mandje van valuta’s waarmee de eurozone de meeste handel drijft) is absoluut gedaald:
De lagere euro zou echter goed moeten zijn voor de groei. De export is namelijk goed voor een behoorlijk deel van Europa’s bruto binnenlands product: meer dan een kwart. Dit is 2 keer zoveel als de Amerikaanse verhouding en zelfs meer dan het exportland China. En het mooie is dat door de zwakkere euro alles dat in de eurozone wordt geproduceerd goedkoper wordt. Volgens Credit Suisse zou een jaar-op-jaar daling van 10 procent van de trade-weighted valuta, moeten zorgen voor een stijging van 0,7 procent van het bbp. Dit is bijna net zoveel als het effect van een olieprijsdaling van 35 procent op het bbp (+0,8 procent). Moet je bang zijn voor een daling van de euro?