Voor het eerst in 20 jaar is de wisselkoers tussen de euro en de Amerikaanse dollar bijna gelijk. De euro schommelt rond de $1,005. Dit is een daling van bijna 15% sinds het begin van dit jaar. Het Europese continent is bezorgd over een recessie, aangewakkerd door de hoge inflatie en de onzekerheid over de energievoorziening als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

De Europese Unie, die voor de oorlog ruwweg 40% van haar ga via Russische pijpleidingen ontving, probeert haar afhankelijkheid van Russische olie en gas te verminderen. Tegelijkertijd heeft Rusland de gasleveringen aan sommige EU-landen teruggeschroefd en het gas dat door de Nord Stream-pijpleiding vloeit naar Duitsland met 60% verminderd.

Nu is dat kritieke stuk infrastructuur voor de invoer van gas in Europa stilgelegd voor een onderhoud dat 10 dagen zal duren. Duitsland vreest dat de pijpleiding hierna niet opnieuw in gebruik zal worden genomen.

De energiecrisis komt naast een economische vertraging. Hierdoor wordt betwijfeld of de Europese Centrale Bank haar beleid voldoende kan aanscherpen om de inflatie terug te dringen. De ECB heeft aangekondigd dat zij de rente deze maand voor het eerst sinds 2011 zal verhogen, nu de inflatie in de regio 8,6% bereikte.

Centrale banken

Volgens sommige experts loopt de ECB echter ver achter op de feiten en is een harde landing zo goed als onvermijdelijk. Duitsland boekte vorige week zijn eerste handelstekort sinds 1991 doordat de brandstoffenprijzen en de chaos in de supply chain de prijs van import aanzienlijk hebben opgedreven.

Een reeks agressieve renteverhogingen door centrale banken, gekoppeld aan een vertragende economische groei zal volgens analisten druk blijven uitoefenen op de euro. Hierdoor zullen beleggers naar de Amerikaanse dollar, die als veilige haven wordt beschouwd, vluchten.

De Amerikaanse Federal Reserve loopt ver voor op Europa wat renteverhogingen betreft. De centrale bank heeft de rente met 75 basispunten in 1 keer verhoogd en heeft aangegeven dat er nog meer verhogingen zullen komen.

Bron: CNN
Foto: iStock

Reacties