Kort nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, schoten de olieprijzen wereldwijd omhoog tot $139 per vat. Maar strategen van JPMorgan Chase zien een mogelijk scenario waarin $380 voor ruwe olie in het verschiet zou kunnen liggen. De stijging naar $139 lijkt dan volledig in het niet te vallen.

Vorige week zijn de G7-leiders overeengekomen een plan uit te werken om de prijs van Russische olie te beperken. Hierdoor zouden afgeprijsde vaten van het land op de markt kunnen blijven komen, maar zouden de inkomsten van Moskou dalen.

De details worden nog verder uitgewerkt maar in theorie zouden afnemers als China en India, om van westerse maatschappijen een verzekering voor hun landing te krijgen, ermee instemmen slechts $50 tot $60 per vat te betalen.

Vergeldingsmaatregelen Rusland

Het team van JPMorgan waaronder Natasha Kaneva waarschuwt dat Rusland echter vergeldingsmaatregelen zou kunnen nemen. Rusland zou kunnen terugslaan door de olieproductie opzettelijk te beperken, net zoals het met aardgas gedaan heeft.

Dit zou de prijzen fors de hoogte in jagen. Als het de productie met 3 miljoen vaten per dag zou verlagen, zouden de prijzen volgens de bank naar $190 per vat kunnen stijgen. In een worst-case scenario met een verlaging van 5 miljoen vaten per dag, zou de prijs kunnen doorstijgen tot $380.

Bron: CNN
Foto: iStock

Reacties