Voorzitter van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde heeft gerustgesteld dat de Europese blootstelling aan de schuldenberg van de Chinese vastgoedreus Evergrande Group beperkt is. Beleggers en investeerders vrezen dat een faillissement van de vastgoedreus een schokgolf teweeg zal brengen op de financiële markten, echter lijkt dit een overdreven scenario.

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, zei tijdens een interview met CNBC dat de Europese blootstelling aan de vermoedelijke schuldencrisis van het Chinese Evergrande Group beperkt is. Deze woorden zijn meer dan welkom voor beleggers omdat er toch wat twijfels en zorgen zijn voor een negatieve impact op de aandelenmarkten.

I have very vivid memories of [the] latest stock market developments in China that had a bearing across the world. But in Europe and in the euro area, in particular, direct exposure would be limited.

Financiële instellingen

Het bedrijf zit stevig geworteld in de Chinese economie, meer bepaald in die van de provincie Guangdong. Veel financiële instellingen, voornamelijk Chinese banken maar ook banken wereldwijd, zijn blootgesteld aan de schuldenberg van Evergrande Group. Marktkenners verwachten dat een faillissement een schokgolf zal teweegbrengen echter zou deze gecontroleerd worden door de Chinese overheid zodat dat schade niet desastreus wordt.

As I told you, for the moment, what we are seeing is [a] China-centric impact and exposure. I can’t speak for the United States [but] I can say for Europe that its direct exposure is limited.

De reactie op de beurzen is wat wisselvallig, bij de eerste berichten over Evergrande Group gingen de Aziatische, Europese en Amerikaanse beurzen stevig in het rood. Echter is er een sterk herstel te zien de afgelopen dagen. Een mogelijke piste voor Evergrande is dat het bedrijf wordt opgesplitst in vier delen die verkocht kunnen worden aan bedrijven of overheden.

Bronnen: Sam Meredith – CNBC

Foto: World Economic Forum by Moritz HagerFlickrCC BY-NC-SA – 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>