Aan het begin van deze week lieten wij nog weten dat haast geen één belegger durfde te speculeren op een toename van de beweeglijkheid. Het aantal shortposities op de VIX-index was aan het begin van deze week, over de totale geschiedenis gemeten, nog nooit zo hoog geweest. Gisteren werden deze short-beleggers even goed wakker geschud. Op dagbasis steeg de VIX-index immers met meer dan 40%.

De enorme toename van de beweeglijkheid in de markten, heeft alles te maken met de onrust over een eventuele nucleaire oorlog. De spanningen tussen Noord-Korea en Amerika zijn de afgelopen dagen hoog opgelopen en de kans op een nieuwe oorlog lijkt behoorlijk reëel te zijn. De aandelenmarkten hebben de afgelopen beursdagen flink waarde moeten inleveren en de Europese indices zijn zelfs bezig aan hun slechtste beursweek sinds begin november 2016.

Europese aandelen leveren flink waarde in

Op dit moment noteert de Stoxx 600 index op weekbasis meer dan 2,5% lager. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat we voor het laatst net voor de Amerikaanse verkiezingen te maken hadden met een daling van meer dan 2,5%.

Gezien de duidelijke oorlogstaal van zowel Donald Trump als Kim Jong-un, is het niet waarschijnlijk dat de rust op de beursvloer snel zal terugkeren. Mocht de situatie daadwerkelijk escaleren, dan is de huidige daling nog niets in vergelijking met de daling die in dat geval op het menu staat.