Er wordt al enkele jaren gesproken over het feit dat Europese aandelen ten opzichte van Amerikaanse aandelen behoorlijk ondergewaardeerd zijn. Deze situatie is al sinds het jaar 2015 van kracht en is tijdens de afgelopen jaren alleen maar sterker geworden. Europese aandelen waren voor het laatst in het jaar 2005 zo ondergewaardeerd. En het is nog maar de vraag of dat binnenkort gaat veranderen.

Om te bepalen of er sprake is van een onder- of overgewaardeerde situatie, wordt er vaak een beroep gedaan op de zogenoemde koers-winstverhouding. Hierbij wordt de prijs van een aandeel afgezet tegenover de onderliggende winst. Niet alleen bij Amerikaanse aandelen wist deze koers-winstverhouding tijdens de afgelopen jaren stevig op te lopen, ook in Europa was dit het geval. Ten opzichte van Amerikaanse aandelen ziet de situatie er bij Europese aandelen er echter wel compleet anders uit.

Europese aandelen kunnen zwak blijven presteren

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is de koers-winstverhouding bij de Stoxx Europe 600 index afgezet tegenover de koers-winstverhouding bij de S&P 500 index. Inmiddels is er sprake van een ratio van minder dan 0,70. Met andere woorden is de koers-winstverhouding bij Europese aandelen gemiddeld 0,70 keer de koers-winstverhouding bij Amerikaanse aandelen. Voor het laatst werd een dergelijke ratio in het jaar 2005 bereikt. En uit deze dalende ratio is op te maken dat Europese aandelen tijdens de afgelopen jaren systematisch ‘goedkoper’ zijn geworden ten opzichte van Amerikaanse aandelen.

Toch denken analisten dat de kans klein is dat deze situatie binnen afzienbare tijd gaat veranderen. Nu er sprake is van een oorlog op het Europese continent, zullen steeds meer beleggers hun Europese aandelen gaan inruilen voor bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen. Wat dat betreft hoeft het ergste voor Europese aandelen nog niet achter de rug te liggen.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar