De meeste beleggers weten dat aandelen op dit moment historisch duur gewaardeerd zijn. Toch wordt hier maar weinig aandacht aan besteed. Met name in de VS begint de situatie zorgwekkend te worden. Wat dat betreft lijken Europese aandelen nog ‘aantrekkelijker’ gewaardeerd te zijn.

Om een aandeel te waarderen wordt er vaak gebruik gemaakt van de koers-winstverhouding. Op die manier wordt de winst per aandeel afgezet tegenover de beurskoers. Op de beursvloer wordt er ook vaak gebruik gemaakt van de voor cyclisch gecorrigeerde koers-winstverhouding; die rekening houdt met de inflatie.

Zijn Europese aandelen ook overgewaardeerd?

Ook als we gebruik zouden maken van de voor cyclisch gecorrigeerde koers-winstverhouding is er nog steeds sprake van een historische overwaardering op de beurzen. Toch zijn de verschillen groot. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Financial Times, te zien dat Europese aandelen duidelijk ‘minder duur’ zijn dan Amerikaanse aandelen. Op Wall Street is er sprake van een gecorrigeerde koers-winstverhouding van 35, terwijl er in Europa sprake is van een notering van 21.

Wat dat betreft zou je dus voorzichtig kunnen stellen dat Europese aandelen aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Maar, ook dit is moeilijk te verdedigen. In Europa is er immers ook sprake van de hoogste gecorrigeerde koers-winstverhouding sinds het jaar 2000.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar