De aardgasprijzen in Europa zijn de afgelopen weken enorm gestegen. Nu Duitsland de vergunning van de omstreden nieuwe Russische gaspijpleiding Nord Stream 2 heeft opgeschort, lijkt de situatie enkel nog erger te worden.

Toen Duitsland haar beslissing bekendmaakte was de reactie op de energiemarkten direct duidelijk. Europese aardgasfutures eindigden dinsdag 18% hoger en bleven stijgen op woensdag. Door deze nieuwe stijging zijn de prijzen opnieuw op weg naar de recordniveaus die we in begin oktober zagen.

Duitsland heeft de pijpleiding niet verboden maar enkel de goedkeuring tijdelijk vertraagd. Deze maatregelen zal er echter wel voor zorgen dat de geplande gasleveringen worden uitgesteld. Wanneer er gas door de Nord Stream 2 zou stromen, zouden de prijzen in Europa opnieuw kunnen normaliseren.

Analisten voorspellen nu dat het gas pas in februari 2022 door de pijpleiding zal stromen, hoewel sommigen denken dat dit nog later kan zijn. Dit betekent dat er niet op kan worden gerekend in de komende wintermaanden, een periode die reeds een uitdaging vormde. Door deze nieuwe klap is het maar de vraag of de regio in staat zal zijn om voldoende aardgas te hebben om bedrijven en gezinnen van energie te voorzien, te midden van een wereldwijde stormloop op brandstof.

Energie-expert Nikos Tsafos stelt:

De aardgasmarkten zijn extreem nerveus.

Het belang van Nord Stream 2

De Europese Unie importeert ongeveer 40% van haar aardgas uit Rusland. Zelfs nu de regio overschakelt naar schonere energiebronnen, zal deze afhankelijkheid naar verwachting niet fors veranderen.

De bouw van Nord Stream 2 door Gazprom, dat door de Russische staat wordt gecontroleerd, begon in 2018 en werd in september voltooid. Het is de bedoeling om 55 miljard kubieke meter gas per jaar rechtstreeks van Rusland naar Europa te leveren.

De pijpleiding is altijd al controversieel geweest omdat zij Oekraïne omzeilt. Hierdoor waarschuwen landen als de Verenigde Staten ervoor dat zij de invloed van Moskou in de regio zal versterken.

Er werd echter gespeculeerd dat het goedkeuringsproces zou worden versneld nu de aardgasprijzen in Europa de hoogte in schieten. Door de vertraging van de goedkeuring zijn analisten bezorgd dat Rusland niet meer zal doen dan haar contractuele verplichtingen om gas te leveren aan Europa. Op een moeilijk moment zoals nu, zou het immers welgekomen zou als Rusland zou beslissen om meer gas te leveren dan contractueel is vastgelegd.

Bron: CNN
Foto: iStock