De Europese bankaandelen liggen op dit moment in de hoek waar de klappen vallen. Als reactie op de politieke instabiliteit in Italië deden beleggers massaal hun Europese bankaandelen in de uitverkoop. Moeten beleggers deze mogelijke overreactie aangrijpen om de portefeuille aan te vullen met deze bankaandelen?

Als we een blik werpen op de Euro Stoxx Banks Index, die gevormd wordt door de grootste Europese bankaandelen, dan lijkt eenzelfde scenario zich te ontwikkelen als in het jaar 2011. In dat jaar werden de Europese bankaandelen ook hard geraakt als gevolg van de onrust binnen de Griekse landsgrenzen.

Het verschil tussen Europese en Amerikaanse bankaandelen in beeld gebracht

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is uitstekend in kaart gebracht dat de Euro Stoxx Banks Index al sinds de bodem van 2009 beduidend minder goed presteert dan de S&P 500 Financials Sector Index (die de grootste Amerikaanse bankaandelen vertegenwoordigt). Terwijl de laatstgenoemde index sinds de bodem van 2009 met meer dan 450% in waarde is gestegen, moeten de Europese bankaandelen het doen met een winst van amper 30%.

Biedt dat kansen?

Aangezien er totaal onverwachts op de valreep alsnog een Italiaanse regering is gevormd, is het aannemelijk dat de gemoederen de komende tijd wat bedaren. Toch blijft het van cruciaal belang om juist in de bankensector goed het kaf van het koren te scheiden.

Waarom weten andere beleggers dit wel en jij nog niet?

Heb jij ook het gevoel om altijd te laat te komen op het feestje? Heb jij ook altijd het gevoel dat anderen met de grootste winsten gaan lopen en jij enkel nog de kruimels kan oprapen? Ben jij het beu om het belangrijkste nieuws steeds te missen?

Dan is het NU tijd voor verandering. Schrijf je hier in op onze gratis nieuwsbrief en ontvang iedere dag het belangrijkste nieuws in je mailbox: Slim Beleggen Daily >>