Europese banken kondigen aan om meer dan €120 miljard terug te geven aan investeerders na een succesvol jaar. Dit omvat zowel dividenden als aandeleninkoop. Het markeert een flinke stijging vergeleken met voorgaande jaren. De stijging van de rentetarieven heeft hier een grote rol in gespeeld.

De leidinggevenden van Europese banken worden aangemoedigd om hun waarderingen te verhogen en investeerders te overtuigen. Die zijn de laatste jaren terughoudend geworden door dividendverboden en eenmalige belastingen in heel Europa.

Volgens gegevens samengesteld door UBS hebben de grootste beursgenoteerde Europese banken toegezegd om €74 miljard aan dividenden uit te keren en €47 miljard aan aandelen terug te kopen. Dit vertegenwoordigt een stijging van 54 procent ten opzichte van het kapitaalrendement van het voorgaande jaar en overtreft aanzienlijk de cijfers van elk jaar sinds minstens 2007.

Kapitaal teruggaven met voorzichtigheid verwelkomd

De Europese Centrale Bank had eerder beperkingen opgelegd tijdens het begin van de Covid-19 pandemie, maar deze zijn nu teruggedraaid vanwege sterke winsten.

Investeerders hebben de kapitaal teruggaven met voorzichtigheid verwelkomd. Antonio Roman, portefeuillemanager van de Axiom European Banks Equity fund gaf het volgende aan:

Banken moeten een hoog en duurzaam rendement bieden.

Analisten zoals Mislav Matejka van JPMorgan hebben ook gewaarschuwd dat de kapitaaluitkeringen volgend jaar kunnen afnemen. Dit als gevolg van verwachte renteverlagingen en de noodzaak voor banken om andere inkomstenbronnen te vinden.

De meest opvallende aankondigingen

Onder de meest opvallende aankondigingen van kapitaaluitkeringen dit jaar is die van UniCredit uit Italië. Het beloofde om €8,6 miljard, de gehele winst van 2023, aan investeerders uit te keren.

Op maandag beloofde Barclays £10 miljard terug te geven aan aandeelhouders in de komende drie jaar. Standard Chartered kondigde op vrijdag aan $5 miljard terug te geven over dezelfde periode.

UBS verhoogt dividend met 27% tot 70 cent per aandeel in mei en koopt tot $1 miljard aan aandelen terug in 2024.

Bron: Financial Times
Foto: iStock