De afgelopen jaren wisten de Amerikaanse aandelen op het gebied van beursprestatie de Europese aandelen gemakkelijk te verslaan. Toch zijn sinds het begin van dit beursjaar die rollen omgedraaid. Steeds meer beleggers keren terug naar het Europese beleggingsland en dat heeft met meerdere oorzaken te maken.

Allereerst hebben de Nederlandse en Franse verkiezingen weten te zorgen voor rust op de markten. Beleggers waren aan het begin van dit beursjaar nog angstig gestemd over de naderende landelijke verkiezingen in Europa. Toch heeft het populisme niet weten te winnen. En dat wist te zorgen voor flinke opluchting op de Europese markten.

Europese banken doen goede zaken

Ten tweede weet de Europese economie het beduidend beter te doen dan een aantal jaren geleden het geval was. Sinds lange tijd zit de inflatie weer in de lift en daarnaast hebben de meeste Europese landen te maken met een mooie economische groei.

eu-banken-vs-amerika

Dit alles heeft weten te leiden tot extra interesse in Europese aandelen. Het verschil tussen Europa en Amerika is met name goed te merken binnen de bankensector. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat de Europese bankaandelen tijdens de eerste 5 maanden van het jaar met 10% in waarde wisten te stijgen. De Amerikaanse bankaandelen moesten daarentegen meer dan 2,5% aan waarde inleveren.

De afgelopen 7 jaar wist de Europese bankensector het geen één jaar beter te doen dan de Amerikaanse bankensector. Gaat daar dit jaar een verandering in komen?