Al jarenlang weten de meeste aandelenmarkten goede zaken te doen. Toch geldt dit niet voor de meeste Europese banken. Tijdens de afgelopen jaren kwamen zij voornamelijk slecht in het nieuws. En dat heeft er toe geleid dat de Europese banken inmiddels het slechtste jongetje van de klas zijn.

Tijdens de afgelopen handelsdagen wist Deutsche Bank te dalen naar een nieuwe All Time Low. Sinds de misgelopen fusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank, is de Duitse zakenbank verder onder vuur komen te liggen. Steeds meer aandeelhouders geven hun geloof in het aandeel op.

Europese banken vallen in negatieve zin op

Deutsche Bank is echter niet het enige bankaandeel dat het op dit moment moeilijk heeft. Eigenlijk heeft de gehele Europese bankensector het al jaren lastig. En dat is op de bovenstaande grafiek in kaart gebracht. Ten opzichte van de Stoxx 600 index was de prestatie van de Euro Stoxx Banks nog nooit zo beroerd.

Overigens zijn er ook nog bankaandelen te vinden die tijdens de afgelopen jaren wel in waarde wisten te stijgen. Toch is de algehele tendens dat maar weinig beleggers vandaag de dag kiezen voor een belegging in de bankensector. En dat is gezien de (structureel) lage rente niet vreemd te noemen.