Europese aandelen hebben de afgelopen dagen enkel maar bloedrode dagen gezien. Het coronavirus komt steeds dichterbij en dat zorgt voor angst en paniek onder beleggers en investeerders. Het beurssentiment is niet bepaald positief en men verwacht dat, zolang het virus zich blijft verspreiden in Europa, hier niet snel verbetering in zal komen.

Donderdag is een beursdag zoals de afgelopen dagen, bloedrood. Zo goed als alle Europese beursindexen stapelen de verliezen op, de CAC40, de DAX, de BEL20, de Londense FTSE en noem maar op. Verliezen van gemiddeld 1,5 tot 2 procent verstoren het beurssentiment.

Het coronavirus heeft nu wereldwijd 81.000 mensen besmet en meer dan 2.700 mensen gedood. Sinds het virus ook voet aan wal heeft gezet in Italië, en er ook doden heeft gemaakt, is de angst in Europa fors gestegen. Dat is ook duidelijk zichtbaar aan de Europese aandelenmarkten.

Angst in Europa

Er zijn reeds 424 besmettingen gemeld in het noorden van Italië en ook al 12 doden. Het virus blijft regionaal maar begint zich stilaan ook te verspreiden naar regio’s zoals Puglia en Sicilië. President Trump overweegt om reizen naar Italië, vooral het noorden, stop te zetten.

Duits minister van Gezondheid Jens Spahn zei dat ze aan het begin staat van een epidemie. Het aantal besmettingen in Duitsland begint ook te stijgen, besmettingen die niet gelinkt zijn met de bron in China. Er is zelfs een geval bekend op slechts enkele kilometers van de Nederlandse en Belgische grens. Het is dus slechts een kwestie van tijd voor het virus naar ons komt.

Het is uitkijken naar de bedrijfsresultaten van enkele Europese bedrijven. Vandaag worden cijfers gepubliceerd van Standard Chartered, WPP, RSA Group, LafargeHolcim, Aston Martin, AB Inbev, Bovis Homes en Zalando. Op basis hiervan zal meer duidelijk worden over de impact.

Bronnen: CNBC

Foto: Rock Cohen – Flickr – CC BY 2.0

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)