De Europese Centrale Bank heeft donderdag beslist dat ze hun obligatieaankopen, die deel uitmaken van het ‘Pandemic Emergency Purchase Program’, gaan afbouwen. Aan hun monetair beleid veranderen ze voorlopig niets, de rentes blijven dus ongewijzigd. De Europese economie is zodanig hersteld dat een kleine wijziging van de stimulus gerechtvaardigd is.

Er is een kleine knoop doorgehakt bij de Europese Centrale Bank. Het PEPP, dat instaat voor het opkopen van obligaties ter ondersteuning van de Europese economie, gaat stilaan worden afgebouwd gezien de economische ontwikkeling binnen de eurozone. Aan het rentebeleid verandert er niets, daar blijven de interestvoeten ongewijzigd.

Based on a joint assessment of financing conditions and the inflation outlook, the Governing Council judges that favourable financing conditions can be maintained with a moderately lower pace of net asset purchases under the (PEPP) than in the previous two quarters.

Voorzitter van de ECB Christine Lagarde zei donderdag dat de beslissing voor het afbouwen van het PEPP unaniem was. Ze parafraseerde voormalig Brits premier Margaret Thatcher met het citaat ‘the lady isn’t tapering’. Daarmee wil ze duidelijk maken dat de centrale bank slechts aan het herkalibreren is en het soepele monetaire beleid niet aan het terugschroeven is.

We are recalibrating, just as we did back in December and back in March and are doing that on the basis of the framework, which is a joint assessment. We looked at the financing conditions and we concluded that they remain favorable, and we do that on the basis of the inflation outlook.

Inflatie

De inflatie in de eurozone steeg in augustus naar 3 procent, dat is het hoogste niveau van de afgelopen 10 jaar terwijl de Europese economie groeide met 2 procent in Q2. Dat maakt het voor de Europese Centrale Bank bijzonder moeilijk om beslissingen te nemen, vooral omdat men denkt dat de stijging van de inflatie een tijdelijk fenomeen is.

Hoofdeconoom van de ECB, Philip Lane, zei in een interview dat ‘september erg ver verwijderd is’ van de geplande PEPP-einddatum. Daarmee bedoelt hij dat een effectieve ‘tapering’ zeker nog niet aan de orde is en dat dit pas relevant wordt in het jaar 2022. Tegen dan ziet de economische situatie er wellicht anders uit en zal de ECB een andere visie hebben.

Bronnen: Ellioth Smith – CNBC

Foto: Andrej Hanzekovic / ECBFlickr CC BY-NC-ND 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>