De Europese Centrale Bank heeft donderdag beslist om de rentes ongewijzigd te laten als reactie op het hoge aantal coronabesmettingen op het continent. Voorzitter Christine Lagarde hoopt op deze manier om voldoende financiële steun te bieden aan de Europese economie. Lagarde zei ook dat de ECB klaar is om in te grijpen mocht de economische situatie niet verbeteren. In ieder geval positief nieuws voor de Europese beurzen.

De rentes die de Europese Centrale Bank hanteert blijven ongewijzigd op 0,00 procent, 0,25 procent en -0,50 procent. Waarbij de eerste rente slaat op herfinanciering, het tweede op leningen en het derde op het parkeren van geld bij de ECB. Voorzitter Christine Lagarde benadrukte dat de huidige situatie ervoor zorgt dat het rentebeleid nog een tijdje soepel zal blijven en dat ze verder zullen ingrijpen mocht de situatie verslechteren.

In december stak de centrale bank een tandje bij om de Europese economie te ondersteunen. Er werd namelijk beslist om het opkoopprogramma van obligaties te verlengen tot maart 2022, goed voor 1,85 biljoen euro. Het PEPP zorgt ervoor dat regeringen van de eurozone goedkopere tarieven krijgen bij het lenen van openbare markten.

Er heerst echter twijfel of de eurozone voldoende slagkracht heeft dit jaar gezien de pandemie schade blijft veroorzaken. Vorig jaar kromp de Europese economie met 7,3 procent. Het nieuwe jaar begon jammer genoeg met strengere maatregelen om het coronavirus in te tomen.

Verbetering

Joseph Little, hoofdstrateeg bij HSBC Global Asset Management, verwacht dat er verbetering zal zijn vanaf de lente. In Europa wordt er volop gevaccineerd. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe sneller men kan terugkeren naar een normale situatie zonder lockdown.

As the vaccination program gathers pace across the euro zone, the economy should begin to recover from the Spring. Despite the prospect of a re-invigorated recovery, the ECB is likely to remain dovish for a long time to come, as the economy is around 7% smaller than a year ago.

Hij verwacht ook dat de Europese Centrale Bank het rentebeleid niet onmiddellijk zal wijzigen bij signalen dat de economie aan het herstellen is. We komen namelijk uit een bijzonder slecht jaar met een krimp van meer dan 7 procent en alle financiële hulp is welkom, aldus Little.

Bronnen: CNBC

Foto: Magnus Manske / WEF – Flickr – CC BY-SA 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>