Onlangs verscheen een interessant rapport van de hand van Manuel Ramos-Francia, Ana María Aguilar-Argaez, Santiago García-Verd?ú en Gabriel Cuadra-García, 4 medewerkers van de Banco de Mexico. Deze studie verscheen in de Engelstalige editie van Monetaria.
De onderzoekers vergeleken de Europese crisis met de Zuid-Amerikaanse van ruim 30 jaar geleden. De conclusie van het viertal was opmerkelijk: de Europese crisis is erger dan de Zuid-Amerikaanse in de jaren 80. Op de 1ste plaats zijn de onevenwichten groter dan destijds het geval was. Daarnaast zijn de schulden veel groter in Europa dan de Zuid-Amerikaanse. Een belangrijke handicap (en tevens een opmerkelijk verschil) is dat de landen uit Latijns Amerika destijds nog de kans hadden om hun munten te devalueren. Onder de paraplu van de Eurozone is dat evenwel uitgesloten.
Brady bonds als oplossing voor de Europese crisis
In 1989 werden de problemen in Zuid-Amerika opgelost door een reductie van de uitstaande schulden en door de emissie van zogenaamde Brady bonds. Manuel Ramos-Francia, Ana María Aguilar-Argaez, Santiago García-Verd?ú en Gabriel Cuadra-García spreken zich duidelijk uit: iets dergelijks kan ook in Europa gebeuren. Het kostte de Zuid-Amerikanen 7 jaar om na het uitbreken van de crisis met een werkzame oplossing te komen. Tegen die achtergrond hebben de Europese landen nog verschillende jaren van stagnatie voor de boeg en dat is alles behalve een vrolijk vooruitzicht. Het is dan ook hoog tijd om in actie te komen. De Europese politici hebben in ieder geval weinig tijd te verliezen want een aantal van hen zijn door de kiezers al nog huis gestuurd wegens onbekwaam en de kans is groot dat er nog anderen zullen volgen. De druk op de politici neemt dan ook toe naarmate de tijd verstrijkt. Maar voorlopig liggen de Duitsers nog steeds dwars, Merkel & Co verzetten zich met klem tegen een Europese vorm van quantative easing. De Europese crisis kan ook leiden tot het aanslaan van ons spaargeld – Bescherm uw vermogen snel