Al enkele maanden lang ontvangen we steeds positievere berichten vanuit Europa. De Europese economie zit duidelijk weer in de lift en volgens de verwachtingen van de economen zal die trend zich ook in de nabije toekomst gaan voortzetten. Toch blijft Mario Draghi telkens tijdens zijn toespraken de beleggers geruststellen.

Afgelopen donderdag, tijdens het maandelijkse rentebesluit van de ECB, liet Draghi weten dat vanaf januari het opkoopprogramma teruggebracht zal worden naar 30 miljard euro per maand. Dat is een halvering ten opzichte van het huidige bedrag dat maandelijks in de economie wordt gepompt. Daarnaast liet Draghi weten dat de ECB in ieder geval tot september 2018 zal doorgaan met het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties. De beleggers reageerden met name zo enthousiast omdat de baas van de ECB liet weten dat de ECB ‘waar nodig’ extra maatregelen zal nemen indien de economie daar om vraagt.

Draghi houdt een slag om de arm

Toch is het best opvallend dat Draghi op dit moment een slag om de arm houdt. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is bijvoorbeeld te zien dat de Europese economie op dit moment op volle toeren draait. De Europese inkoopmanagersindex doet het immers al maanden erg goed en als deze index het goed doet, dan is dat vaak een teken dat de rest van de economie ook goed presteert.

Blijkbaar is Draghi er nog niet gerust op. Of wil hij de beleggers tevreden houden?