De aandelenmarkten kende een beroerde start van de handelsweek. Zo moesten de Europese, Japanse en Chinese beurzen tijdens de eerste handelsdag van de week direct veel waarde inleveren. Op Wall Street bleef de schade beperkt, maar het is duidelijk geworden dat beleggers zich steeds meer zorgen maken over een mogelijk aanstaande handelsoorlog.

De daling op maandag was voor een groot deel te wijten aan de gepubliceerde handelscijfers. Zo werd duidelijk dat de fabrieksactiviteiten in China en de Eurozone beginnen af te nemen als reactie op de opgelegde importtarieven van Trump. Het optimisme onder de fabriekseigenaren is in het eurogebied zelfs gedaald naar het laagste niveau in 2,5 jaar tijd. Ook in Japan beginnen de handelsactiviteiten af te koelen.

Europese economie lijdt nu al onder Trump

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is de alarmerende situatie binnen het eurogebied in kaart gebracht. Zo daalden de nieuwe orders de afgelopen maand naar het laagste niveau in twee jaar tijd. Hetzelfde geldt overigens voor de totale exportorders.

Ondanks het feit dat Trump Europa nog niet hardhandig heeft aangepakt, begint het optimisme plaats te maken voor pessimisme. En dat is niet vreemd, want het probleem is dat je niet weet wat er hierna komt. En mensen hebben nou eenmaal een hekel aan onzekerheid en instabiliteit.