De Europese economie is tijdens het eerste kwartaal met 3,8 procent gekrompen in vergelijking met de laatste drie maanden van 2019. Voor wie het nog niet wist, heeft de uitbraak van het coronavirus een zware negatieve impact op de Europese economie. De krimp is het laagste groeiniveau sinds de metingen begin 1995, een behoorlijk slechte prestatie dus.
Een krimp van 3,8 procent is slecht maar natuurlijk moet dit gerelativeerd worden. Veel landen zijn in lockdown en bedrijven zijn niet meer, of slechts voor een klein deel operationeel. De krimp is echter wel erger dan analisten van Reuters hadden voorspeld, zij dachten namelijk dat de Europese economie ‘slechts’ met 3,5 procent ging krimpen.
De Europese Unie is één van de regio’s die het hardst wordt getroffen door COVID-19. Landen zoals Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland behoren tot de top 10 landen met het meeste aantal besmettingen. Door de strenge maatregelen zijn de bedrijfsactiviteiten zwaar gedaald wat uiteraard resulteert in lagere en teleurstellende bedrijfsresultaten.
Economische krimp
Dit zijn meteen ook de vier grootste economieën van de Europese Unie dus het is niet verwonderlijk dat de economische krimp zo zwaar uitvalt voor Q1. Vooral Frankrijk trok het cijfer de dieperik in, de Franse economie kromp tijdens het eerste kwartaal met 5,8 procent.
Besides the harsher lockdown, a bigger services sector and a smaller fiscal response will contribute to France weathering the Covid-19 pandemic worse than Germany.
Florian Hense, econoom bij Berenberg, benadrukt dat Frankrijk meer moeite heeft met COVID-19 dan Duitsland. Toch worstelen de Duitsers evenzeer met het virus, het aantal winkelverkopen zijn het hardst gedaald sinds januari 2007. De Spaanse economie doet het iets minder slecht dan Frankrijk en kromp met 5,2 procent. Maar analisten dachten aan een krimp van 4,4 procent.
De werkloosheid in Europa steeg in maart van 7,3 naar 7,4 procent. De inflatie zou deze maand kunnen dalen naar 0,4 procent komende van 0,7 procent in maart. Deze cijfers zijn belangrijk voor de Europese Centrale Bank omdat zij zich hierop baseren om een monetair beleid uit te stippelen en de Europese economie te ondersteunen in deze moeilijke tijden.
Bronnen: CNBC
Foto: CAN Europe – Flickr
Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws
Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>