Tijdens de afgelopen dagen is de kritiek op het ECB-beleid flink toegenomen. Door de onverwachte stijging van de Europese inflatie is het doel van 2% op een haar na behaald. Volgens sommige beleidsmakers is het daarom de hoogste tijd om een einde te maken aan het stimuleringstijdperk. Is de Europese economie daar echt klaar voor?

Tijdens de afgelopen maand wist de Europese inflatie met 1,9% te stijgen ten opzichte van een jaar daarvoor. Deze stand was beduidend hoger dan waar de meeste economen op hadden gerekend. Zo lag de gemiddelde verwachting op een stijging van 1,6%. Daarnaast hadden we in april nog te maken met een stand van 1,2%.

ECB let vooral op de kerninflatie

Toch is het nog maar de vraag of Draghi zo gecharmeerd is van de gepubliceerde inflatiecijfers. De flinke inflatie-opleving werd namelijk voor het belangrijkste deel veroorzaakt door de gestegen energieprijzen. En dit was weer te danken aan de opleving van de olieprijs.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de kerninflatie nog steeds achterblijft. De kerninflatie houdt geen rekening met de gestegen voedsel- en energieprijzen en kan eigenlijk gebruikt worden als maatstaf om de gezondheid van de economie te meten. En juist deze kerninflatie ziet Draghi graag richting de grens van 2% stijgen.

Wat dat betreft lijkt de kans dus klein te zijn dat er binnenkort een abrupt einde komt aan het stimuleringsbeleid.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)