Trump sprak twee weken geleden zijn enthousiasme uit over de werkloosheidscijfers. Voor het eerst sinds 2000 wist het werkloosheidspercentage namelijk onder de grens van 4% te duiken. Ondanks het feit dat dit een geweldige mijlpaal is, is er voor beleggers geen reden voor feestvreugde.

Diverse Amerikaanse mediastations hebben de afgelopen twee weken het banenrapport gebruikt om te verkondigen hoe goed de Amerikaanse economie wel niet presteert. Toch is een laag werkloosheidspercentage niet altijd goed. Zo werd de Amerikaanse economie bijvoorbeeld in het jaar 2000, kort na het bereiken van een werkloosheidspercentage van onder de 4%, geconfronteerd met een recessie.

Beleggers zijn niet gebaat bij een goed banenrapport

Ook beleggers lijken niet bepaald gecharmeerd te zijn van een goed banenrapport. Zo is op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat Wall Street gemiddeld gezien maandelijks slechts met 0,30% in waarde weet te stijgen tijdens de periode dat het werkloosheidspercentage onder de 4% noteert. Deze gemiddelde maandelijkse stijging bedraagt meer dan 3% in de periode met een werkloosheidspercentage van boven de 10%.

Wat dat betreft is er voor beleggers op dit moment dus geen reden voor euforie.