Het aandeel van Tesla is de handelsdag bloedrood begonnen nadat CEO Elon Musk heeft gezegd dat de prijzen voor hun voertuigen in China verlaagd zullen worden omwille van de groeiende concurrentie. De startprijs voor de Model 3 wordt verlaagd van 279.900 yuan naar 265.900 yuan. De sterke concurrentie is niet naar de zin van beleggers en investeerders.

Het zit Tesla niet mee op de beurs, sinds 20 september is het aandeel met 30 procent gedaald. CEO Elon Musk zijn uitspraken over de sterke concurrentie in China dinsdag hielpen het aandeel ook niet vooruit. Ze gaan de prijzen van hun voertuigen in China namelijk verlagen om de strijd aan te gaan met andere autobouwers. Het aandeel van Tesla maakte een tuimeling van 5 procent bij aanvang van de handelsdag.

China is wellicht de belangrijkste markt voor Tesla. Het feit dat Musk de prijzen verlaagt, zal zeker een impact gaan hebben op de bedrijfsresultaten. Voor de Model 3 betaalt men nu 265.900 yuan in plaats van 279.900 yuan. De Model Y kost er nu 288.900 yuan, dat is een flink pak minder dan 316.900 yuan. Musk zei dat dit noodzakelijk is om concurrerend te blijven.

Economie en concurrentie

In maart waarschuwde de CEO al voor economische moeilijkheden in China gezien de inflatie en het risico op een recessie. Tesla leverde 343.000 voertuigen in het derde kwartaal, minder dan analisten hadden voorspeld. Ook de omzet kwam lager uit dan men had voorspeld. De Chinese economie ondervindt nog altijd last van de strenge coronaregels die de overheid hanteert. De economie groeide met slechts 3,9 procent in het derde kwartaal.

Andere autobouwers van elektrische voertuigen, zoals BYD, Nio en Xpeng, zijn aan het groeien en kapen marktaandeel weg van Tesla. Deze autobouwers hebben hun prijzen de afgelopen maanden verhoogd omwille van de dure grondstoffenprijzen. Het is nog maar afwachten of de goedkopere Tesla’s gunstig zullen zijn voor hun verkoopcijfers.

Bronnen: Arjun Kharpal – CNBC

Foto: Kārlis DambrānsFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>