De rollercoasterrit lijkt begonnen te zijn. Vrijdag gingen de aandelenmarkten diep in het rood, maandag herstelden ze sterk en dinsdag gaan ze opnieuw kopje onder. Het sentiment wordt verstoord door hoop en twijfel. Dinsdag zei CEO van Moderna dat hun vaccins minder goed werken tegen omikron, het gevolg is een nieuwe verkoopgolf op de beurzen.

Er is een bericht van Moderna CEO Stephane Bancel dat hun vaccins minder goed werken tegen de omikronvariant. De melding deed beleggers huiveren waardoor het sentiment op de beurzen keerde van optimistisch naar pessimistisch. Het herstel van maandag wordt teniet gedaan door een nieuwe verkoopgolf uit angt en onzekerheid.

Volgens Bancel zou omikron de werking van de vaccins potentieel kunnen omzeilen omdat er minstens 30 nieuwe mutaties zijn in deze variant. De CEO zei dat het maanden zou duren om de bestaande vaccins aan te passen aan deze mutaties. Volgens de WHO is het nog te vroeg om conclusies te trekken vermits er nog verschillende onderzoeken gaande zijn.

Rollercoaster

De Europese beursindexen gingen dinsdag opnieuw onderuit, ook in Azië duwen beleggers nogmaals op de verkoopknop. De Zuid-Koreaanse Kospi daalde met 2,4 procent, de Hongkongse Hang Seng met 1,6 procent en de Japanse Nikkei 225 ook met 1,6 procent.

Op de cryptomarkt blijft het herstel van maandag gewoon verderzetten, de meeste digitale munten noteren donkergroen. Bitcoin noteert op het moment van schrijven aan 58.200 dollar, ether is sterker hersteld en noteert amper 200 dollar onder zijn recordniveau van 4.844 dollar.

Marktkenners vermoeden dat omikron nog een tijdje het sentiment zal bepalen op de aandelenmarkten. Charalambos Pissouros, hoofd research bij JDF Bank, vreest zelfs dat de markten nog harder kunnen dalen bij nog meer slecht nieuws omtrent omikron.

We believe that this will be the main theme for a while more. With that in mind, we are very reluctant to say that market concerns have diminished. And that yesterday’s rebound is the beginning of a long-lasting recovery. Any new negative headline has high chances of resulting in another leg of massive selling.

Bronnen: Ellioth Smith – CNBC

Foto: Maria Stone – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>