Centrale bankiers wereldwijd hebben in 2019 belangrijke ommekeer gemaakt. Monetaire verruiming staat weer op de programma’s. De effecten hiervan dringen door tot de markten, de rentes dalen. Zelfs zo hard dat verschillende obligaties van de meest risicovolle categorie in Europa negatieve rentes hebben.

Een negatieve rente, geld inleveren om geld uit te lenen, is een fenomeen van de laatste jaren. Toch leek het alleen mogelijk bij veilige staatsobligaties. Bijvoorbeeld een lening aan Duitsland of Zwitserland.

Maar nu hebben ook verschillende Europese junkobligaties een negatieve rente. Junkobligaties zijn door ratingbureaus bestempeld als niet-investeringswaardig. Dat wil niet zeggen dat er geen markt voor is, want deze obligaties hebben normaal gezien een hogere opbrengst.

14 Europese ‘high yield bedrijven’ met negatieve obligaties

Op het moment noteren rentestanden op het laagste niveau in jaren. Een gevolg van het beleid van centrale bankiers. Mediaplatform Bloomberg stelt dat dit ervoor heeft gezorgd dat beleggers naar risicovollere activa moesten gaan om nog rendement te kunnen behalen.

Hierdoor zagen beleggers steeds meer kansen in junkobligaties. Maar als beleggers massaal deze obligaties kopen, dan stijgen de prijzen. En als obligatieprijzen stijgen, daalt de rente op de obligatie. En blijkbaar was er zoveel vraag naar junkobligaties dat beleggers genoegen nemen met een negatieve rente.

Het betekent dus niet dat de bedrijven van deze obligaties tegen niks kunnen lenen, want deze betalen juist een hoge rente, oftewel high yield. Bloomberg stelt dat er op het moment 14 Europese bedrijven zijn, waarvan de obligaties negatief renderen. Bijvoorbeeld Nokia en Altice France SA.

Negatieve rentes een wereldwijde trend

Negatief renderende obligaties zijn een wereldwijd fenomeen. De markt van deze obligaties groeit. Volgens Bank of America Merril Lynch is de omvang van de markt meer dan 12,8 biljoen dollar. Dat zijn dus alle negatief renderende obligaties, van bedrijfsobligaties tot staatsobligaties.

Bron: Bloomberg

Foto: iStock

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!