De maand juli is/was een goede maand voor de eurozone. De bedrijfsactiviteiten groeide aan het snelste tempo van de afgelopen 20 jaar. Dat is mede dankzij de effeciënte vaccinatiecampagnes en het versoepelen van een aantal strenge coronamaatregelen. De IHS Markit Flash Composite Purchasing Managers’ Index steeg naar 60.6 punten.

Het lijkt steeds beter te gaan voor de eurozone. De bedrijfsactiviteiten trekken sterk aan dankzij de vaccinatiecampages en het heropenen van de economieën. De Purchasing Managers’ Index steeg in juli van 59.5 naar 60.6 procent. Met andere woorden, nog meer groei.

Een cijfer boven de 50 betekent groei, eronder betekent krimp. Chris Williamson, hoofdeconoom bij IHS Markit, schrijft de groei toe aan het zomerseizoen, de vaccins en het versoepelen van een aantal restricties die de economische groei beperkten.

The euro zone is enjoying a summer growth spurt as the loosening of virus-fighting restrictions in July has propelled growth to the fastest for 21 years.

Vooral de dienstensector profiteert hier van, meer bepaald horeca en toerisme. Voor deze sector specifiek ging de Purchasing Managers’ Index van 58.3 naar 60.4. Dat is beter dan de analisten van Reuters hadden voorspeld. Het is tevens het hoogste niveau sinds juni 2006.

Delta variant

Ook de maakindustrie doet/deed het goed in juli met een PMI van 62.6. Dat is echter een daling van 0.8 punten ten opzichte van de maand juni. Een lichte daling die niet hoeft te leiden tot twijfels, maar toch houdt men rekening met de verspreiding van de delta variant.

Over het algemeen gezien blijft het ondernemers- en consumentenvertrouwen groot binnen de eurozone. Maar er is wel sprake van een lichte daling van het vertrouwen. De ‘composite future output index’ zakte van 71.9 naar 67.8, het laagste punt in februari.

Bronnen: CNBC

Foto: Axelle B – PDP

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>