De handelsoorlog tussen de VS en China heeft weten te leiden tot een stroom aan pessimisme onder beleggers. Als gevolg daarvan werden tijdens de afgelopen maanden in het bijzonder de Chinese aandelen hard afgestraft. De handelsoorlog tussen beide grootmachten lijkt met name effect te hebben op een andere grootmacht: de eurozone.

Uit onderzoek van Bloomberg blijkt dat de eurozone op dit moment de grootste bedreiging vormt voor de groei van de wereldeconomie. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de zogenoemde Citigroup Economic Surprise Index is gedaald naar het laagste niveau sinds afgelopen zomer. En deze index is zo hard gedaald omdat er tijdens de afgelopen maanden weinig goeds nieuws verschenen is vanuit het eurogebied. Zelfs de Duitse economie, de motor van de Europese economie, is aan het pruttelen geslagen.

Eurozone heeft last van de handelsoorlog

Volgens de economen van Citigroup is de kans zelfs groot dat de economische groei van de eurozone dit jaar niet boven de 1% zal uitkomen. En dat zou een flinke tegenvaller zijn in vergelijking met de groei van 1,9% die in 2018 behaald werd.

Een handelsakkoord tussen de VS en China zou dus met name goed nieuws zijn voor de eurozone.