De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van 2021 opnieuw gekrompen. De nieuwe lockdowns en beperkingen die verschillende landen hebben ingevoerd om een derde Covid-19 golf onder controle te krijgen, hadden een forse impact op de economie van de regio.

Het bruto binnenlands product is met 0,6% gedaald ten opzichte van vorig kwartaal, volgens gegevens van Eurostat. Dit is het tweede opeenvolgende kwartaal dat krimpt, wat betekent dat de regio zich technisch gezien opnieuw in een recessie bevindt.

Frankrijk vormde een uitzondering. De op één na grootste economie van de eurozone liet in het eerste kwartaal een beter dan verwachte groei van 0,4% optekenen.

Duitsland stelde echter teleur. De grootste economie van de regio kende een krimp van 1,7%. Analisten hadden gerekend op een krimp van slechts 1,5%.

Optimisme

Wanneer economen vooruitblikken zijn ze over het algemeen echter vol vertrouwen over het herstel van dit jaar in de eurozone.

De landen in de regio zullen in de tweede helft van het jaar in aanmerking komen voor steun uit de Covid-fondsen voor de hele Europese Unie. Deze investeringen zullen het herstel een forse boost kunnen geven.

Bovendien is de vaccinatiecampagne eindelijk op volledige snelheid aan het komen, waardoor de groeiverwachtingen gunstiger zijn. De Europese Unie verwacht dat 70% van de volwassenen deze zomer gevaccineerd zal zijn.

Analisten van Capital Economics stellen

Doordat de vaccinaties versnellen zullen overheden de lockdowns en beperkingen eindelijk kunnen opheffen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties