helikoptergeld De kwantitatieve verruiming van de centrale banken, ofwel QE, heeft vooral de beurskoersen omhoog laten schieten. Waarvan de vermogenden profiteerden. Het plan van de Britse Labour-leider Jeremy Carbyn om de QE-spuit de volgende keer rechtstreeks in de echte economie te zetten kan dan ook de goedkeuring wegdragen van financieel commentator Ambrose Evans-Pritchard. Deze ‘volks-QE’ zou neerkomen op het opschroeven van de overheidsuitgaven om de economie aan te zwengelen, gefinancierd met vers geld gedrukt door de centrale bank. Dat is fundamenteel anders dan wanneer de staat simpelweg meer geld op de geldmarkt zou lenen, waarmee dat geld zou worden weggezogen voor andere doeleinden.

Helikoptergeld

In tegenstelling tot de QE die we tot op heden zagen, komt dit daadwerkelijk neer op hard core geld printen. Dit staat ook wel bekend als ‘helikoptergeld’. Monetarist Milton Friedman introduceerde die term ooit en voormalig Fed-voorzitter Bernanke zag het ook wel zitten: gooi het geld bij wijze van spreken maar uit de helikopters. Waar een wil is om inflatie te creëren, is een weg. En die wil is er zeker. Want met de torenhoge schulden zit geen enkele overheid te wachten op deflatie, waarbij de staatsschuld in reële termen stijgt. Volgens Evans-Pritchard zijn er simpelweg geen andere opties meer als de wereldeconomie richting recessie schuift. De rentes staan al op nul, terwijl de schuldenratio’s records aantikken. Evans-Pritchard:

Overheden die niet over een dergelijk economisch rampenplan beschikken om een deflatoire schok uit Oost-Azië te bestrijden moeten voor hun eigen parlementen worden gesleept om zich te verantwoorden voor hun zelfgenoegzaamheid.

Ook de hoofdeconoom van de Britse bank HSBC, Stephen King, ziet geen andere reddingsboten op de figuurlijke economische Titanic waar we ons nu op bevinden. Volgens King zullen zulke drastische maatregelen nodig zijn in het geval er iets fout gaat. Daar sluit Jeremy Lawson van Standard Life zich bij aan. Centrale banken zullen bereid moeten zijn fiscale stimuleringsmaatregelen direct te financieren. Zelfs geld “direct injecteren in de bankrekeningen van huishoudens” is een optie, aldus Lawson.

Succesvol toegepast

Volgens Evans-Pritchard is monetaire stimulering, dus fiscale stimulering gefinancierd door de centrale bank, wel eens eerder met succes toegepast. Zo verordonneerde de premier van Japan in 1932 monetaire stimulering teneinde de economie uit de depressie te krijgen. Dat lukte wonderwel snel. En de ECB doet nu ook al zoiets, zonder er al teveel ruchtbaarheid aan te geven. Het koopt obligaties op van de European Investment Bank, een overheidsorgaan dat voornamelijk infrastructuurprojecten financiert. Maar dit soort investeringen zijn voor de lange termijn. Misschien is het tegen die tijd al niet meer nodig. En werkt het misschien zelfs pro-cyclisch? Geen probleem, zegt Evans-Pritchard. Want de opgeblazen balansen van de centrale banken staan al vol staatspapier. Die obligaties kunnen dus gewoon verkocht worden als het tijd zou worden om op de rem te gaan staan. Voor de duidelijkheid: Evans-Pritchard kan zich niet vinden in een hoop andere politieke ideeën van een zeer linkse Carbyn, die door het conservatieve Britse politieke spectrum hartgrondig gehaat wordt. Maar die helikopters, daar ontkomen we volgens hem straks niet aan als we richting recessie schuiven. Got gold?

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>