Wat reeds maanden ter verwachten was, lijkt nu werkelijkheid te zijn geworden. Nadat Evergrande een default reeds enkele keren op het nippertje heeft kunnen vermijden, is het bedrijf volgens Fitch Ratings op donderdag in gebreke gebleven.

Het ratingbureau heeft donderdag de rating van het bedrijf en zijn dochterondernemingen verlaagd naar ‘restricted to default”. Dit betekent dat het bedrijf niet aan zijn financiële verplichtingen heeft kunnen voldoen.

Volgens Fitch is de donwgrade het gevolg van het onvermogen van Evergrande om de eerder deze week verschuldigde rente te betalen op 2 obligaties. De betalingen waren een maand geleden verschuldigd en de aflossingsvrije periodes zijn reeds maandag verstreken.

Evergrande heeft in totaal meer dan $300 miljard aan schulden. Analisten maken zich al maanden zorgen over de vraag of een rommelig faillissement van Evergrande een bredere crisis op de Chinese vastgoedmarkt zou veroorzaken. De Federal Reserve waarschuwde vorige maand dat problemen in het Chinese vastgoed de wereldeconomie zouden kunnen schaden.

Default onafwendbaar

Evergrande probeert al maanden aan geld te geraken om haar schuldeisers terug te betalen. Oprichter Xu Jiayin heeft zelfs persoonlijke bezittingen verkocht om zijn bedrijf overeind te houden.

S&P, een ander groot ratingbureau, zei eerder deze week dat een default onvermijdelijk lijkt voor Evergrande. Het bedrijf is in de komende maanden aflossingen ter waarde van $3,5 miljard verschuldigd. Door de penibele financiële situatie van Evergrande was het zeer onwaarschijnlijk dat het bedrijf deze verplichtingen zou kunnen nakomen.

De Chinese autoriteiten hebben geprobeerd de gevolgen van een default beperken. Afgelopen vrijdag stuurde de lokale overheid in de provincie Guangdong op verzoek van het bedrijf een werkgroep naar Evergrande om toezicht te houden op het risicobeheer, de interne controles te versterken en de normale gang van zaken te handhaven .

Bron: CNN
Foto: iStock