Facebook had in 2019 al plannen om een eigen cryptomunt op de markt te brengen onder de naam ‘libra’. Maar regulatoren staken daar een stokje voor en mogelijke partners, zoals Visa en Mastercard, trokken zich terug. Nu gaan ze het anders aanpakken door middel van de diem, een stablecoin die ze zullen vastpinnen aan de Amerikaanse dollar.

De libra, een digitale munt die Facebook in 2019 wou lanceren, werd tegengehouden door regulatoren en verloor steun van verschillende grote betaalmaatschappijen. Daarom dat Facebook het over een andere boeg besloot te gooien door een ander type munt te ontwikkelen, namelijk de diem. Dit is een stablecoin die gekoppeld zou worden aan de Amerikaanse dollar zodat de munt niet volatiel zou zijn.

De Diem Association mikt erop om hun pilotproject te starten in de tweede helft van dit jaar. Het project zal gebeuren op kleine schaal waarbij consumenten transacties kunnen doen naar elkaar. De diem zou ook gebruikt kunnen worden om te betalen voor goederen en diensten.

Kritiek

Volgens Michael Casey, CCO bij Coindesk, werd er met argusogen gekeken naar de introductie van de diem. Vooral omdat Facebook wereldwijd 2,8 miljard gebruikers had tijdens het vierde kwartaal in 2020. Centrale banken vreesden dat de diem monetaire instabiliteit zou veroorzaken en dat witwaspraktijken en andere illegale praktijken zouden ‘boomen’.

It was such a stunning challenge to the international order, in that the backlash was just really powerful.

Het is in ieder geval geen gemakkelijk parcours tot nu toe. Voor de controverse kon de toenmalige libra nog rekenen op steun van Visa, Mastercard, Paypal, Ebay en noem maar op. Dat is nu echter niet meer het geval, zelfs ondanks de ‘rebranding’ naar diem.

De diem heeft alleszins één belangrijk ding gerealiseerd en dat is dat centrale banken zijn gaan beginnen nadenken over hun eigen digitale munt. China, Europa en het Verenigd Koninkrijk zijn alvast onderzoek aan het doen om hun eigen cryptomunt te lanceren.

Bronnen: CNBC

Foto: Stock Catalog – Flickr – CC BY 2.0

De meest eenvoudige en winstgevende manier om te beleggen in cryptomunten

Het Technologie Rapport biedt een unieke manier om winstgevend te beleggen in Bitcoin en andere cryptomunten. Je ontvangt een totaalpakket met:

  • Strategieën
  • Tips
  • Aanbevelingen
  • Gidsen
  • Een 24/7 professionele helpdesk
  • Een bewezen trackrecord

Begin HIER aan de meest winstgevende periode uit je leven