Petrodollar Saoedi-Arabië

Met $700 miljard valutareserves en een overheidsschuld van slechts 2% van het bbp zou men niet direct zeggen dat Saoedi-Arabië er slecht voor staan. Maar schijn bedriegt. De situatie is zelfs zo erg dat het IMF voorspelt dat Saoedi-Arabië binnen 5 jaar failliet zal zijn. Grote boosdoener is uiteraard de lage olieprijs. Saoedi-Arabië leeft van maar ook naar een hoge olieprijs. Om een Arabische lente te voorkomen hebben ze de laatste jaren de geldbeugel fors moeten open trekken om de burgers tevreden te houden. Dat zorgt er momenteel voor dat Saoedi-Arabië voor het eerst in lange tijd geld tekort heeft. Wanneer de Saoedi’s zich ook nog zouden gaan mengen in de oorlog in Syrië, kan het overheidsbudget helemaal ontsporen.

Saoedi-Arabië zal dollars moeten verkopen

Het IMF verwacht dat de overheidsschuld de komende 2 jaar kan oplopen van 2% naar 16% van het bbp. Het verleden toonde al dikwijls aan dat niet de grootte van de overheidsschuld belangrijk is maar wel de houdbaarheid. Een dergelijke stijging zet een groot vraagteken bij de houdbaarheid ervan.

Saoedi-Arabië schulden lopen op

De s nemen toe en Saoedi-Arabië is zelfs al begonnen met het opschorten van betalingen om cash geld te sparen. Volgens een rapport van het Internationaal Monetair Fonds zullen de Saoedi’s aan het huidige tempo de volledige valutareserves opbranden in minder dan 5 jaar. Het zal zijn dollars moeten verkopen om aan geld te geraken. In de eerste jaarhelft van 2014 was er nog een gemiddelde olieprijs van $110 per vat. In 2015 zal dit vermoedelijk uitkomen op $53 per vat, minder dan de helft dus. Dit heeft voor Saoedi-Arabië een negatieve impact van bijna 20% op de fiscale balans. Saoedi-Arabië impact lage olieprijs Ondanks $700 miljard aan dollarreserves is deze buffer volgens het IMF aan de lage kant, net zoals bij Bahrein en Oman. Dit betekent dan ook dat Saoedi-Arabië de komende jaren voor honderden miljarden dollars op de markt zal dumpen.

Dit is een volledige trendbreuk van de petrodollar die decennia lang van de Amerikaanse dollar de dominante munt van de wereld maakte. Dit kan wel eens het einde van de petrodollar betekenen.

Hebt u onze GoudGids al gelezen?