De Amerikaanse centrale bank hanteert nu al enkele maanden een soepel monetair beleid. Zo werden er tot nu toe dit jaar al drie renteverlagingen doorgevoerd en ook de balanspositie zit al enkele weken stevig in de lift. Onlangs werd zelfs de hoogste stand van het jaar bereikt.

De Amerikaanse economie is nog altijd robuust. Mogelijk is dat voor een deel te danken aan de drie renteverlagingen die de Fed dit jaar heeft doorgevoerd. Onder druk van president Trump gaf Jerome Powell uiteindelijk toe dat de Amerikaanse economie toe was aan een lagere rente. Over een stimuleringspakket, ook wel QE genoemd, wordt echter niet gesproken. Op 8 oktober liet Powell tijdens een persconferentie nog het volgende weten: “In no sense is this QE. This is nothing like it.”

Afbouw Fed-balans is in enkele weken tijd volledig ongedaan gemaakt

De vraag is alleen of de woorden van Powell wel waar zijn. Tijdens de laatste drie maanden is immers de totale balanspositie van de Fed met 306 miljard dollar gestegen. En op de bovenstaande grafiek, afkomstig van St. Louis Fed, is te zien dat dit de hardste stijging is sinds de financiƫle crisis.

Op de tweede grafiek, afkomstig van CharlieBilello, is te zien dat door deze stijging de totale balanspositie weer boven de 4 biljoen dollar is gekomen. En daarmee werd de hoogste stand in meer dan een jaar tijd bereikt. De afbouw van deze gigantische balanspositie tijdens de eerste maanden van het jaar is dus in enkele weken tijd volledig ongedaan gemaakt. En Powell kan bij het zien van deze grafieken moeilijk ontkennen dat er sprake is van een nieuw stimuleringspakket.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS