De Amerikaanse centrale bank probeert er op dit moment alles aan te doen om de rust op de rentemarkt te bewaren. Als gevolg daarvan greep de Fed tijdens de afgelopen maanden meermaals bij de repo-markt in. En die ingrepen hebben grote gevolgen gehad voor de Fed-balans.

In minder dan zes maanden tijd is de balanspositie van de Fed gestegen met 450 miljard dollar. En dat is te danken aan de kapitaalinjecties die de Amerikaanse centrale bank heeft moeten verrichten op de repo-markt. Deze financiële injecties moesten er voor zorgen dat de Amerikaanse rente binnen de bandbreedte van 1,50-1,75 procent zou blijven liggen.

Is dit geen nieuw stimuleringspakket?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van CharlieBilello, is te zien dat de Fed-balans tijdens de afgelopen maanden aanzienlijk in waarde is gestegen. Ondanks deze stijging geeft Fed-voorzitter Jerome Powell aan dat het hier niet om een steunpakket gaat. Volgens hem lijkt dit niet eens op monetaire steun.

Tijdens de afgelopen maanden hebben we kunnen zien dat de centrale banken er alles aan zullen doen om paniek op de financiële markten te voorkomen. Kosten wat kost moet het financiële systeem intact blijven. En die rekening die daarvoor betaald moet worden, wordt steeds duurder.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>