Aan het begin van deze week werd bekend gemaakt dat de Japanse economie het op dit moment niet gemakkelijk heeft. Tijdens het laatste kwartaal van 2019 werd de Japanse economie geconfronteerd met een serieuze krimp. En volgens de meeste economen zien de verwachtingen voor de rest van het jaar er ook niet bepaald florissant uit.

Japan werd tijdens de laatste drie maanden van 2019 geconfronteerd met de eerste krimp in meer dan een jaar tijd. De terugslag is veel sterker dan economen hadden verwacht. Het bruto binnenlands product (bbp) slonk tijdens het laatste kwartaal van 2019 met 6,3 procent op jaarbasis. De kans is aanwezig dat de derde economie van de wereld ook in het eerste kwartaal krimpt, waarmee het land officieel in een recessie zou belanden.

Belandt de Japanse economie in een recessie?

De virusuitbraak kan volgens diverse economen een flinke knauw geven aan het inkomend toerisme, de export en de consumentenuitgaven in Japan zelf. “Als deze epidemie niet is ingeperkt voor de Olympische Spelen in Tokio later dit jaar, zal de schade aan de economie enorm zijn”, aldus een onderzoeker van het NLI Research Institute.

De economen van Macrobond and Nordea houden echter rekening met een economisch herstel tijdens de tweede helft van 2020. Volgens hen is de economische storm zeker nog niet voorbij, maar voorlopig laat hun unieke economische indicator een voorzichtig herstel zien tijdens de laatste zes maanden van 2020. Al is daarbij nog niet rekening gehouden met de economische schade dat het coronavirus weet aan te richten. Voorzichtigheid lijkt dus geboden te zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>