De Federal Reserve lijkt eindelijk bereid te zijn om de inflatie de kop in te drukken. De laatste keer dat de centrale bank met dergelijke prijsstijgingen werd geconfronteerd, heeft zij de rentevoet fors opgetrokken en de Amerikaanse economie meerdere malen vertraagd. Moeten de Amerikanen vrezen voor een herhaling van de jaren 80?

Veel beleggers en economen maken zich zorgen dat de Federal Reserve de oorlog tegen de inflatie voortijdig als voorbij kan verklaren. Voorzitter Jerome Powell maakte immers zeer duidelijk dat de centrale bank de rente niet te agressief zal verhogen.

Powell sloot in wezen de kans uit dat de rente op een gegeven moment met meer dan een half procentpunt zou worden verhoogd. Voorafgaand de vergadering begonnen beleggers een grote kans in te schatten op een verhoging van 75 basispunten. De Fed heeft de rente sinds 1994 niet meer met zo’n cijfer verhoogd.

Sommige economen en marktstrategen vrezen nu dat een korte recessie onvermijdelijk is als gevolg van deze eerste paar renteverhogingen. Maar als de Fed te snel een overwinningsrondje maakt en het tempo van toekomstige renteverhogingen vertraagt, bestaat het risico dat de inflatie weer de kop opsteekt en tot een nieuwe langere en diepere recessie leidt.

Dubbele dip

Dat is het gevreesde scenario van een dubbele dip recessie. In 1980 had de economie een korte recessie die slechts 6 maanden duurde, gevolgd door een recessie van 16 maanden die zich uitstrekte van de zomer van 1981 tot de herfst van 1982.

Powell sprak het vertrouwen uit dat de centrale bank een zogenaamde zachte landing voor de economie kan bewerkstelligen. Dit betekent dat renteverhogingen de economie groei weliswaar zullen vertragen, maar niet volledig doen ontsporen.

Experts zijn echter sceptisch. Daniel Dolan, oprichter van Dolan McEniry Capital Management, stelt:

Een harde landing is zeker mogelijk en daar moeten we ons op voorbereiden.

Bron: CNN
Foto: iStock