Beleggers die op zoek waren naar aanwijzingen over wat de Federal Reserve tijdens haar beleidsvergadering van december zal beslissen, kregen er deze week heel wat. Maar die hints over de toekomst van het monetaire beleid wijzen op een uitkomst waar ze niet erg blij mee zullen zijn.

Medewerkers van de Federal Reserve gaven deze week een reeks van toespraken. De meeste toespraken wezen op 1 ding: De Fed gaat haar agressieve renteverhogingen ter bestrijding van de inflatie verderzetten.

Op donderdag zei St. Louis Federal Reserve President James Bullard dat de centrale bank nog veel werk te doen heeft voordat zij de inflatie onder controle heeft. Bullard verklaarde dat de maatregelen die de centrale bank heeft genomen nog niet voldoende zijn.

Volgens Bullard moet de Federal Reserve de rente verhogen tot ergens tussen 5% en 7%. Deze cijfers schokten beleggers omdat deze nog meer stevige verhogingen zullen vergen die de economie pijn zal doen en de kans op een harde landing vergroten.

Ook Esther George, voorzitter van de Kansas City Fed, laat uitschijnen dat de centrale bank haar strijd zal doorzetten. Zij focust zich hierbij vooral op de arbeidsmarkt. Deze is volgens George zo krap dat er mogelijk een krimp in de economie nodig is om deze weer te normaliseren.

Geen pivot

De huidige rente ligt tussen 3,75% en 4% en de mediaan van de Fed-medewerkers voorspelde een piek van 4,5-4,75% in september. Als die cijfers gelijk blijven, zouden de Fed-leden de rente slechts met nog eens driekwart procentpunt verhogen.

Maar Fed-voorzitter Powell zei tijdens de vergadering van november dat de prognoses in december waarschijnlijk zullen stijgen. Als Bullard gelijk heeft, betekent dat dat beleggers nog eens één tot drie procentpunten aan renteverhogingen kunnen verwachten.

De lager dan verwachte consumentenprijsindex en producentenprijzen van oktober versterkten de hoop van beleggers dat de Fed haar agressieve renteverhogingen zou kunnen afzwakken en stuurden de markten vorige week naar hun beste dag sinds 2020. Maar de berichten van Fed-functionarissen deze week hebben Wall Street weer met beide benen op de grond gezet.

Bron: CNN
Foto: iStock

Reacties