Het beeld op de aandelenmarkten is duidelijk, beleggers hebben er zin in. Sinds 16 juni noteert de S&P 500 bijna 15 procent hoger ondanks de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve en de torenhoge inflatie. Maar sommigen bestempelen de rally op de markten als ‘misleidend’ en vinden dan Fed-voorzitter Powell actie moet ondernemen.

De rally op de aandelenmarkten toont aan dat beleggers en investeerders optimistisch zijn. Het laatste inflatierapport doet vermoeden dat de inflatie aan het pieken is, hetgeen de markten een duwtje in de rug geeft. Maar niet iedereen is er van overtuigd dat we op de goede weg zijn. Strateeg bij Global Investor Seema Shah verwacht dat de rally kan blijven aanhouden totdat Powell actie onderneemt en de rally een halt toeroept.

The market is underestimating the risks out there. They need that catalyst to remind them, and that has to come from Jerome Powell.

Rally

Er zijn momenteel nog teveel risico’s op de markten, een rally is volgens Shah onterecht. Het optimisme wordt aangewakkerd door de lager dan verwachte consumentenprijzen van de maand juli. Maar dat is heel voorbarig, de inflatie blijft torenhoog en de renteverhogingen agressief. Daarenboven is de Amerikaanse arbeidsmarkt ook nog bijzonder sterk.

You always need to bring the big guns out. We need Powell to speak. Until he speaks the market rally can keep going. Momentum can take you far. I don’t believe in the sustainability of this rally, but can it go further? Yes.

Shah benadrukte dat Principal neutraal blijft doorheen de zomermaanden omdat ze vrezen voor een ‘bear market rally’. Ze geloven dat het momentum op de markten de rally nog lang kan laten duren maar ze zou niet duurzaam zijn. Van zodra Powell opnieuw spreekt over de realiteit, zou de rally kunnen stoppen en is de kans groot dat aandelen opnieuw een duik nemen.

Bronnen: John McCorry, Guy Johnson & Alix Steel – Yahoo Finance

Foto: Pixahive – CC0 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>