De Amerikaanse aandelenmarkten gingen donderdagmiddag opnieuw fors onderuit nadat Fed-voorzitter Powell waarschuwde dat de heropening van de Amerikaanse economie een tijdelijke stijging van de inflatie kan veroorzaken. Duidelijk iets wat de markten niet graag hoorden. De Nasdaq, S&P 500 en Dow Jones noteerden groen aan het begin van de dag maar verloren hun grip na de opmerkingen van Powell en daalden gemiddeld met 1,60 procent.

Donderdag leek een rustige beursdag te worden op de Amerikaanse markten, echter wist Jerome Powell daar onbewust of bewust verandering in te brengen. De hoofdindexen bewogen zo goed als horizontaal totdat de voorzitter van de Federal Reserve zei dat de heropening van de Amerikaanse economie ervoor kan zorgen dat de inflatie tijdelijk zal gaan stijgen.

Het gevolg was meteen duidelijk. De S&P 500 eindigde de beursdag aan -1,34 procent, de Dow Jones aan -1,11 procent en de Nasdaq aan -2,11 procent. De rente op de 10-jaarstaatsobligaties steeg door naar 1,54 procent. Het waren de volgende woorden die de markten pijnigden:

We expect that as the economy reopens and hopefully picks up, we will see inflation move up through base effects. That could create some upward pressure on prices.

Verkoopgolf

Om de gemoederen te bedaren, voegde Powell er aan toe dat hij verwacht dat de stijging van de inflatie slechts tijdelijk zou zijn. Of dat de stijging alleszins niet ervoor zal zorgen dat de Fed zijn soepele houding zou moeten gaan aanpassen. Powell zei dat de lage rentevoeten vast geankerd zullen blijven en dat het opkopen van bedrijfsobligaties verdergezet zal worden.

Eén ding is duidelijk, de aandelenmarkten in de Verenigde Staten hebben het moeilijk de afgelopen weken. Marktkenners verwachten dat de verkoopgolf nog eventjes kan blijven duren en dat er niet meteen zicht is op wanneer een nieuwe bodem gevormd zal worden.

Bronnen: CNBC

Foto: AgnosticPreachersKidAgnosticPreachersKid

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>